Ben je er wel of ben je er niet?

In de agenda staat “vergadering om 11.00”. Iedereen is er, maar is iedereen er eigenlijk wel? Vaak wordt meteen begonnen aan de vergadering, zonder na te gaan of iedereen eigenlijk wel echt present is en beschikbaar om aan de vergadering deel te nemen. Ben je er wel of ben je er niet bij? Ben je aanwezig of afwezig? Deze vraag wordt overgeslagen. Wat mij betreft een gemiste kans voor een vruchtbare vergadering.

Er zijn verschillende manieren om hiermee te werken. In de eerste plaats is dat ervoor zorgen dat je zelf aanwezig bent. Je kunt dit onder andere doen met behulp van onderstaande turbomeditatie (kan bij start of voor binnenkomst!):

    1. Sta even stil en sluit je ogen.
    2. Adem krachtig in en uit (3x)
    3. Open je ogen en glimlach!

De korte meditatie zorgt in no time voor een andere state of mind, en zorgt ervoor dat je zelf meer aanwezig bent. Vervolgens komt stap twee: de check hoe iedereen erbij zit. Vraag simpelweg voor hoeveel % iemand er is of voor hoeveel % iemand beschikbaar is voor de vergadering. Door deze vraag te stellen maak je iedereen bewust van van zijn/ haar mate van aanwezig of afwezig zijn. Dit alleen al zorgt ervoor dat mensen meer aanwezig zijn. 

Wil je de aanwezigheid nog wat vergroten dan kun je de anderen uitnodigen om ook de turbomeditatie te doen. Kort maar krachtig!

In slechts een paar minuten ontstaat zo meer focus en meer verbondenheid. Beide ingrediënten voor een vruchtbare vergadering.

In mijn visie lees je meer over hoe ik kijk naar aanwezigheid en hoe je daarmee het verschil maakt. 

#presence #meditatie #bewustzijn #aandacht

0 reacties