Een goed veranderklimaat, dé basis voor succesvolle verandering!

Veranderen, transitie, transformatie; allemaal bewegingen naar iets nieuws. Boeken zijn erover volgeschreven, hoe dit voor elkaar te krijgen. Tot mijn grote verbazing gaat het bijna nooit over het veranderklimaat. Het veranderklimaat, de ruimte en kwaliteit ervan om te kunnen veranderen, komt nauwelijks aan bod en dat terwijl succesvol veranderen hier begint als je het mij vraagt.

Een goed veranderklimaat houdt aan de ene kant in, dat je aandacht besteedt aan hoeveel ruimte je biedt aan de organisatie om te kunnen veranderen. Is dat een dunne evenwichtsbalk, waar elk misstap wordt bestraft? Of is het een ruim speelveld, waarin het spel echt gespeeld mag worden? Wat spreek je hier met elkaar over af en heb je voldoende momenten van reflectie om te kijken of de ruimte die je biedt klopt? De ruimte is geen vaststaand gegeven, zo van “eens bepaald, altijd goed”. Het vraagt steeds om maatwerk en vaak stellen van de vraag: bied ik op dit moment de optimale ruimte voor verandering?

Aan de andere kant gaat het over de kwaliteit van de ruimte die je biedt. Onder andere over met hoeveel compassie, open mind en weg van oordeel je in die ruimte aanwezig kunt zijn. Jouw kwaliteit van aanwezigheid bepaalt, wat er mogelijk is binnen de ruimte die je hebt gecreëerd. Het gaat ook over dat wat er mag zijn, welke emoties mogen er zijn, hoeveel wrijving en ongemak. De mate waarin dit er mag zijn heeft alles te maken met wat je zelf hierin kunt dragen. Hoe meer je kunt dragen (ook wel holding space genoemd), hoe meer er mogelijk is.

De ruimte voor verandering in combinatie met de kwaliteit van aanwezigheid hierin zijn de basisingrediënten voor een goed veranderklimaat. Dé basis dus voor succesvolle verandering.

In mijn werk voor teams en organisaties draag zorg ik voor een goed veranderklimaat. Dat doe ik onder andere door een sterke holding space in te brengen. Lees verder bij organisatieadvies om te lezen wat ik voor jouw organisatie of team kan betekenen.

#ruimtevoorzijn #helderheid #presence #inzicht #veranderklimaat

Foto: the social coin

0 reacties