Uitzoomen of inzoomen?

Vaak zijn we geneigd om tot in detail te kijken en te analyseren. In het probleem duiken en zo proberen we tot oplossingen te komen, inzoomen dus. En hoe mooi het om precies het tegenovergestelde te doen en de kracht van uitzoomen in te zetten. Uitzoomen betekent de rust nemen om te kijken naar het grotere geheel. Door het grotere geheel te beschouwen, ontstaat helderheid en krijg je nieuwe inzichten. Goed om jezelf bewust te af te vragen wat je het beste helpt: uitzoomen of inzoomen?

De kwaliteit van uitzoomen heb ik geleerd in mijn opleiding voor systemisch werk. Daar heb ik ervaren, wat het effect is als je van een afstandje het geheel bekijkt. Je ziet de dingen anders en je ziet andere dingen. Zo kwam ik tot waardevolle en zinvolle inzichten. 

Tips om uit te zoomen:

  • Als je in een kring zit of aan een tafel, schuif dan je stoel een klein stukje naar achteren. Dit geeft letterlijk meer ruimte om het geheel te overzien.
  • Als je merkt dat je voorover zit en helemaal in het verhaal of het gesprek: ga met je rug tegen de leuning aan zitten. Dus hier ook letterlijk wat meer afstand nemen.
  • Als je merkt, dat letterlijk afstand nog onvoldoende uitgezoomd is, neem dan in gedachten nog meer afstand, waarbij je het geheel overziet inclusief jezelf. Wat zie je dan, wat neem je waar en wat is dan jouw inbreng?

In mijn werk voor teams en organisaties ben ik me bewust van de dynamiek uitzoomen en inzoomen en zet ik dit ook in. Lees verder bij organisatieadvies om te lezen wat ik voor jouw organisatie of team kan betekenen. 

#ruimtevoorzijn #helderheid #presence #uitzoomen #inzicht

Foto: Stavanger, Noorwegen. Fotograaf: Arjan Gotink

0 reacties