Hoe verandering van ritme inzicht geeft

In deze blog wil ik het hebben over hoe verandering van ritme inzicht geeft. Waarom? Omdat we eigenlijk niet zo bij stil bij de dimensie ritme; de snelheid waarmee we dingen doen. Of het ritme nu hoog of laag is, of het ons helpt in het moment of juist niet, ontgaat ons. Anders gezegd, we zijn er ons niet zo bewust van. 

Het is dus een dimensie, die minder aandacht krijgt en dat is jammer. Zeker, omdat het een eenvoudige en fijne manier is om zelf tot inzicht te komen of de ander te helpen om tot een helder inzicht te komen. Hoe ritme je kan helpen, ontdekte ik tijdens de opleiding over Transformational Presence van Alan Seale. Het was bijzonder te ervaren hoe je door enkel met ritme te spelen waardevolle inzichten opdoet. 

Hoe in zes stappen verandering van ritme inzicht geeft

Je kunt het effect van werken met ritme ervaren, als je het toepast op een vraag waar je niet uitkomt, of in wanneer je vastloopt of merkt dat iets stroef gaat in een vergadering bijvoorbeeld. Wat de situatie ook is, met de onderstaande zes stappen kom je verder.

1. Bewust worden van de snelheid in het moment, passend bij de vraag.

2. Bewust versnellen en neem de tijd om op te merken wat er verandert.

3. Bewust vertragen en neem de tijd om op te merken wat er verandert.

4. Kies de snelheid waarvan je merkt en voelt dat deze klopt om een stap verder te komen.

5. Houdt deze snelheid aan om je inzichten te verzamelen.

6. Neem op basis van je inzichten een besluit voor een volgende stap.

Het meest krachtig is wanneer je de oefening lopend doet. Dan kun je het ritme kunt voelen en is komen zaken ook letterlijk in beweging. Een kleine oefening hierin kun je al doen als je buiten wandelt. Experimenteer met aandacht met verschillende snelheden en merk op wat het met je doet!

NB. Wil je een ander helpen, doe de stappen dan samen en neem steeds de snelheid aan die de ander aanneemt. Zo ondersteun je de ander in het ritme en kan deze nog beter ervaren hoe verandering van ritme inzicht geeft.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen als het gaat om nieuwe inzichten? Lees dan verder bij transformational coaching!

Wil je meer weten van het werk van Alan Seale kijk dan op: www.transformationalpresence.org!

 

#presence #zen #inzicht #veranderingvanperspectief #transformationalpresence 

PS: De foto (eigen archief) is genomen in Damvix, daar had ik samen met Bert de magische ervaring van het effect van, in dit geval, het continue langzame ritme van de boot, die door het water gleed, met ons deed. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *